chen3

Bildetekst:
Olav Chen (Foto: André Clémentsen).

Pilene peker oppover for norsk økonomi

–Amerikansk økonomi går bra, den er inne i den lengste oppgangskonjunkturen i nyere tid. Helt siden 2008 har pilene pekt oppover. Det er positivt for norsk økonomi.

–Den amerikanske økonomien er verdens viktigste, og har store føringer for global økonomi. Når vi også ser at arbeidsledigheten i USA ikke har vært lavere siden 1969, så går det alt i alt bra med denne viktige økonomien, til tross for at landet er innblandet i handelskrig. Dette har også betydning for norsk økonomi, fortalte Olav Chen. Han er seniorporteføljeforvalter og leder for Allokering og Globale renter i Storebrand Asset Management. På Eiendomsdagene i januar 2020 på Norefjell, gikk Olav Chen nærmere inn på hvilke makroutsikter han så for norsk økonomi.

Vi har slikket sårene
–Vi ser at handelskrigene, ikke minst den med Kina, har rammet amerikansk økonomi noe, og det er nok også årsaken til at den amerikanske Sentralbanken har kuttet renta tre ganger på ett år. Hovedårsaken til rentekuttene er å stimulere vekst og forlenge konjunkturoppgangen, altså å holde aktiviteten oppe. Ser vi på norsk økonomi i denne sammenheng, har vi i Norge faktisk klart å slikke sårene etter utfordringene for olje-og gassektoren i 2015-16. Pilene peker nå rett vei, ikke minst på grunn av positive bidrag fra nettopp olje- og gass, fortalte Olav Chen.

Rentetoppen er nådd
Når Sentralbanken i USA kutter renta, legger det også en demper for renteutsiktene i Norge. Det er mye som tyder på at rentetoppen i Norge er nådd på mellomlang sikt, og dette er ikke minst gode nyheter for eiendomsbransjen. Når den norske kronen blir svak, kan norske varer bli mer konkurransedyktige, og det kan føre til at enda flere utenlandske eiendomsinvestorer ser nordover etter nye muligheter, samtidig som turistnæringen stimuleres.

Trenger ikke rentekutt
–Jeg tror renta i Norge vil være uendret de nærmeste årene. Vi trenger ikke rentekutt nå. Slik konjunkturen er, må vi i stedet prøve å balansere det kortsiktige med det langsiktige. Det kan vi gjøre ved å ha et rentenivå som er positivt for Norges konkurransedyktighet globalt, ifølge Olav Chen.

Aktuell konferanse

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta informasjon om våre konferanser med eiendomsrelaterte temaer.

    Til toppen