Boligdagene 2022
Inflasjon, økte kostnader og forstyrrelser i varekjedene fører til økt usikkerhet hos boligutviklerne. Dette skjer samtidig som vi ser renteøkninger og endret kredittpraksis i bankene, mens forbrukernes kjøpsvilje ser ut til å synke. Hvordan vil alt dette påvirke boligmarkedet fremover?
Flere store byer i Norge utvikles og fortettes, men nå kan det virke som om utviklingen i Oslo har snudd. Stadig flere kjøpere velger å flytte bort fra hovedstaden. Er Oslo på siste plass over byer der folk ønsker å bo?
Hvilke grep kan gjøres for å få flere inn på boligmarkedet? Hva kjennetegner kvalitative og fremtidsrettede byggeprosjekter, og hva avgjør egentlig om et boligprosjekt får salgssuksess eller ei?
Dette er blant mange av temaene vi gleder oss til å diskutere på Boligdagene, som i år avholdes for 9. år på rad.
Kristen Rikter-Svendsen fra Profier er med på Boligdagene som boligekspert og kommentator.
Velkommen til Sandefjord 2.–3. juni!
Program
-
10:30 – 11:00
Registrering i resepsjon
-
11:30 – 12:30
Lunsj
-
12:30 – 12:40
-
12:40 – 13:05
STERKE KREFTER I SVING I BOLIGMARKEDET!
Til tross for stor usikkerhet under pandemien, har det vært bra driv i boligmarkedet og det er forholdsvis lite boliger ute for salg. Norsk økonomi er tilbake på føttene og jobbveksten har vært høy. Samtidig er det høy inflasjon, og renten er på vei opp. Forstyrrelser i verdikjedene bidrar til at byggekostnader øker mye. Hvordan vil dette påvirke boligmarkedet fremover? Vil den sterke kjøpsinteresse vedvare, eller kan få vi en situasjon med både svakere kjøpsinteresse og lavere bygging som følge av marginpress?
Kyrre Martinius Knudsen -
13:05 – 13:20
BOLIGPRISENE: ER DE EGENTLIG SÅ HØYE?
Prisen på den norske gjennomsnittsboligen har steget med over kr 500.000 i første kvartal. Hva er årsaken til tilbudsunderskuddet som har gitt historiens sterkeste prisvekst, og hvorfor er det store lokale variasjoner i prisveksten? Sist, men ikke minst, er boligprisene egentlig høye?
Henning Lauridsen -
13:20 – 13:50
OSLO – IKKE LENGER BEST PÅ BOLIGBYGGING?
Høye boligpriser, mangel på nye boliger, få byggeklare tomter og tregt byråkrati fører til at mange dropper Oslo og heller investerer andre steder. Taper Oslo kampen om å være best i klassen på boligbygging? Lav boligbygging gir få boliger til salgs og bidrar til de høye boligprisene. Hvordan løser vi denne utfordringen? Og hva skjer med folk som flytter ut av byen? Er Oslo i ferd med å havne på siste plass over steder der folk ønsker å bo? Vi inviterer profilerte boligaktører til debatt.
Henning Lauridsen, Mari O. Mamre, Sverre Molvik, Rasmus Reinvang, Kristen Rikter-Svendsen
Samtale - ledes av Kristen Rikter-Svendsen -
13:50 – 14:20
Pause og mingling
-
14:20 – 15:00
NORSK BOLIGPOLITIKK I FORANDRING - NYE BOLIGMODELLER
Nye modeller som utfordrer den norske boligpolitikken dukker opp på løpende bånd. Det kan være sameiestrukturer som "co-owning", kollektivliknende løsninger som "co-living" eller ordninger med referanser til sosial bærekraft og tredje boligsektor, som bostart, deleie og leie til eie. Stig L. Bech, advokat og partner i Wiersholm, gir oss en oppdatering og introduserer temaet før han får selskap på scenen av noen av landets fremste eksperter til diskusjon: Hva innebærer egentlig disse modellene, og hvordan fungerer de i praksis? Hvilke andre tiltak og grep kan bidra til at flere kommer inn på boligmarkedet? Kan kommunene pålegge utbyggere at et antall boliger følger slike modeller? Samtale - ledes av Stig Bech
Stig L. Bech, Ingjerd Sælid Gilhus, Stian Myhre, Ragnhild Grongstad
BOSTART, LEIE TIL EIE OG DELEIE
LEIE TIL EIE-MODELLER
OSLOBOLIGER - Et viktig samarbeide mellom offentlige og private aktører. -
15:00 – 15:30
Pause og mingling
-
15:30 – 16:10
INNSTRAMNINGER I SMÅHUSPLANEN – HVA NÅ?
Byrådet i Oslo foreslår å redusere utnyttelsesgraden i småhusområdene fra 24% til 16%. Utbyggere som allerede har kjøpt dyre tomter for å bygge etter de gamle bestemmelsene risikerer å ikke kunne bygge og omsette som planlagt, og både tomteselger og -kjøper kan gå på store økonomiske tap. Vi ser nærmere på hva som er de største endringene fra dagens Småhusplan, hva den politiske prosessen innebærer, og hva konsekvensene kan bli.
Jøran Kallmyr, Terje Tinholt, James Stove Lorentzen, Rasmus Reinvang, camilla Aakre
Debatt - ledes av Jøran Kallmyr -
16:10 – 16:40
HVA VAR DET Å VÆRE NORSK?
Nordmenn er verdensmestere i oppussing, eierskap til hytter og har større boliger enn de fleste. Slik har det ikke alltid vært. Dette foredraget peker både bakover og fremover i tid. Hva har de største endringene vært, og hva forteller bolig om samfunnet generelt? Hvordan vil folk ønske å bo utover i dette århundret? Vil pandemien føre til forandringer? Nye samlivsformer? Klimaengasjement? Noen tendenser er tydelige, men det er også nødvendig å spekulere litt, siden fremtiden er og blir ukjent.
Thomas Hylland Eriksen -
16:40 – 16:50
-
19:30 – 20:00
APERITIFF
-
20:00 – 23:00
Middag
-
09:30 – 09:40
VELKOMMEN TIL BOLIGDAGENE – DAG 2
-
09:40 – 10:10
FRA PROSJEKT TIL BYGG – HVEM SKAL TA RISIKOEN?
Dyre tomter, lange reguleringsprosesser og søknader hos PBE mens materialkostnader øker, materialer mangler og leveranser forsinkes. Hvordan kan boligutviklere overleve i denne utfordrende tiden, og fortsatt sikre god gjennomføring? Hvem er det som skal eie og styre risiko? Og hvem tar den økonomiske risikoen, hvis et prosjekt blir stoppet?
Naja Dannow, Bjørnar Johnsen
Samtale -
10:10 – 10:40
HVA TENKER MEGLERTOPPER?
Hvor folk ønsker å bo, og hvor de faktisk har råd til å kjøpe bolig, kan være to vidt forskjellige steder. Kvadratmeterprisen i sentrale bystrøk skyter til værs, og det samme gjelder for nye boligprosjekter rundt omkring i regionen. Samtidig dempes kjøpekraften av høye strømpriser og renteøkninger. Vi hører med erfarne meglere om hva de tenker om markedet fremover.
Mikkel Røisland, Daniel Bjørn, Lill-Iren Barth, Stein Ove Ødegård
Hva slags nye boligfelt og boligprosjekt ønsker de seg, og hvor bør de i så fall ligge? Og hvilke grep kan tas for å skape bedre bokvalitet og økt betalingsvilje hos kjøperne?
Samtale - ledes av Stein Ove Ødegård -
10:40 – 11:05
FRA DUBAI TIL LONDON – VERDEN RUNDT MED LUKSUSBOLIGER
Appetitten på boliger i luksussegmentet har alltid vært høy i landene syd i Europa, men de siste årene har markedet løsnet for alvor også her i Norge. Gjør deg klar til å få se noen spektakulære boliger! Her vil du få et inspirerende innblikk i leiligheter med et unikt interiør, samt gode tips på hvordan du kan skape eksklusive leiligheter selv på et nøkternt budsjett. Cecilia Clason har over 20 års erfaring som interiørdesigner. Fra sitt kontor i Dubai betjener hun kunder fra hele verden som ønsker seg hennes luksuriøse og elegante stil til sine prosjekter.
Cecilia Clason Skjorten -
11:05 – 11:35
Pause og mingling
-
11:35 – 11:50
UTVIKLING AV KUNDEORIENTERTE BOLIGKONSEPTER
Vi ser nærmere på hvordan man utvikler et riktig prosjekt for en definert målgruppe for hver enkelt lokasjon. Hvilke merverdier finnes, og hvordan kan man benytte ny teknologi for å skape nye felles plattformer for boligkjøperne.
Daniel Bjørn -
11:50 – 12:50
60 MINUTES – DE BESTE BOLIGPROSJEKTENE
I løpet av en time presenterer vi tre utvalgte prosjekter, som har skapt formidabel interesse. Her har arkitekter og utviklere skapt noe helt unikt – dette er eksempler på prosjekter med særpreg, identitet og kvalitet, og ikke minst salgssuksess! Her blir det korte innslag, høyt tempo og masse inspirasjon!
Bjørn Wikan, Bård Rieber-Mohn, Bjørnar Johnsen
DEN GAMLE TELESENTRALEN I SILURVEIEN
Ved Ullernåsen T-banestasjon planlegger Bonum en transformasjon av den gamle telesentralen til boliger og et påbygg på to etasjer. Gjenbruk av eksisterende bebyggelse og stasjonsnær fortetting gir prosjektet en tydelig bærekraftsprofil og leiligheter med særpreg og kvaliteter som skiller seg ut.
SAGA PANORAMA - UNIKE LEILIGHETER I NITTEDAL
Saga Panorama, designet av Reiulf Ramstad Arkitekter og utviklet av Fager Eiendom, er et flott prosjekt med 44 unike leiligheter og fantastisk utsikt – helt på grensen til Oslo. Prosjektet vil utmerke seg med moderne arkitektur, spennende detaljer og bærekraftige løsninger.
THERESES GATE 31 – FRA GAMLE TOBAKFABRIKK TIL MODERNE BOLIGER Et gamle bygård i Thereses Gate 31, rett ved Bislett stadion, skal snart få nytt liv. Den tidligere tobakksfabrikken skal transformeres og 3-5 nye etasjer skal bygges over eksisterende gulelistede bebyggelse. -
12:50
AVSLUTNING BOLIGDAGENE 2022