foto-terje-tinholt.jpeg

Bildetekst:
KLASSESKILLE: Terje Tinholt mener at grøntområdene i Oslo nå blir forbeholdt de rike.

Tinholt om småhusplanen: «En katastrofe og ren skandale»

– Dette føyer seg inn i rekken av hvordan Plan og bygningsetaten oppfører seg, og skal ikke høre hjemme i et demokrati, tordner Terje Tinholt etter nyheten om innstramninger i småhusplanen.

Sent i går kveld sendte Oslo kommune ut en pressemelding om at Plan- og bygningsetaten (PBE) har utarbeidet et forslag til revidert småhusplan som skal på høring frem til 30. mai. Blant de varslede endringene er at tillatt utnyttelse per tomt reduseres fra 24 til 16 prosent.

Etaten varsler også at den vurderer å legge ned midlertidig forbud mot store tiltak i de områdene der småhusplanen gjelder. Før det eventuelt blir aktuelt med et forbud, er det mulig for berørte å uttale seg.

Når Estate Nyheter ringer Terje Tinholt i Tinholt Eiendom, sier han ikke engang hallo, men går rett på sak: «3.500 stillinger kommer til å forsvinne, det blir mange konkurser, og Oslo blir satt flere tiår tilbake».

For et par uker siden hørte han rykter om at PBE vurderte å legge ned et midlertidig forbud mot tiltak, og i går fikk han og andre boligutviklere beskjeden om at dette var en realitet.

– Etaten har ikke varslet om at det kan komme med et slikt midlertidig forbud, slik at man har muligheten til å forberede seg på det, men så er forbudet plutselig her. De stakkarene som har kjøpt tomt i et småhusområde i det siste, eller som har en tomt som de ønsker å bygge ut, har nå helt andre rammebetingelser å forholde seg til.

– Det virker som om PBE opererer som en diktator, uten at det kommer noe forvarsel. Jeg betviler at Byrådet har lagt inn en bestilling som innebærer at det ikke skal varsles om midlertidig forbud, sier Tinholt.

Hva tenker du om at tillatt utnyttelse per tomt reduseres fra 24 til 16 prosent?

– Både dette og andre krav, for eksempel at minste avstand mellom bebyggelse er 8 meter, vil medføre en total lockdown for utbyggere i områdene som omfattes av småhusplanen. Dette vil i sin tur føre til eldre og eldre bebyggelse i Oslo, og det vil bli færre som får gleden av å bo i rekkehus. Det som er trist opp i det hele, er at PBE sier veldig lite om hovedmandatet, nemlig hvordan prosessene kan gjøres enklere innenfor småhusplanen. I stedet tar de bort alt, slik at ingen kommer til å søke om tiltak, svarer han.

Ifølge Tinholt vil det ikke lenger være mulig for utbyggere å få prosjekter til å gå i hop i områder som omfattes av småhusplanen. Han mener det blir knøttsmå enheter med mye grønt og trær. Det vil heller ikke være mulig å bygge garasjer under bakken.

– Hvis dette blir resultatet, er det en ren skandale. Jeg tror og håper at politikerne ikke vil godta det som PBE har lagt frem, og at de vil se på dette på nytt, sier han.

Hvilke 3.500 stillinger mener du vil forsvinne hvis forslaget blir vedtatt?

– Det er arkitekter, snekkere, murere, elektrikere, rørleggere og mange andre som har sitt daglige virke med boligprosjekter i disse områdene.

Hvordan vil forslaget påvirke Tinholt Eiendom?

– Vi har heldigvis vært våkne i timen, og satset mye utenfor Oslo. De søknadene vi har i gjeldende småhusplan, har vi sendt inn i god tid, og har fått saksbehandler, og det er vi glade for. Disse eiendommene har i alle fall ikke noe mindre verdi nå, svarer Tinholt.

Han mener forslaget kommer til å skape klasseforskjeller i Oslo.

– Dette er å radere ut en vanlig barnefamilie. Det blir så få objekter, at Oslos grøntområder blir forbeholdt de rike. Vi synes det er bedre at boligprisene flater ut, og at det blir god bokvalitet, men det skjer ikke nå, mener Tinholt.

Aktuell konferanse

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta informasjon om våre konferanser med eiendomsrelaterte temaer.

    Til toppen