Bildetekst:
STORE PLANER: Matteo Arietti og Andrea G. Bulloni vil snu opp ned på det lille sentrumet.

Unge italienere vil endre norsk bygdesentrum

Flerbrukshus, nye sosiale møteplasser, boliger, et nytt beredskapssenter og ladestasjon for elektriske kjøretøyer. Det lille sentrumet kan bli kraftig forandret.

For snart to år siden ble Rødberg valgt ut til Europan – en stor europeisk arkitektkonkurranse for arkitekter under 40 år. Konkurransen arrangeres annethvert år med nær 50 deltakende kommuner i Europa som leverer tomter og problemstillinger som arkitektene kan gi løsningsforslag til.

LES OGSÅ: Samarbeid endte i millionkrangel

Nå er vinnerne kåret, Matteo Arietti og Andrea G. Bulloni i det italienske arkitektkontoret Space Travellers Architects. De hadde det beste forslaget for Rødberg, det lille sentrumet i Nore og Uvdal kommune som ligger mellom Kongsberg og Geilo.

De vil gjøre Rødberg sentrum til et sosialt og attraktivt sted for både fastboende og hyttefolk, blant annet med et nytt flerbrukshus.

LES OGSÅ: Begynner å ligne på en boligsuksess

– Lokaliseringen av flerbrukshuset skaper et nytt tyngdepunkt, og vil endre måten sentrum brukes på. Arkitektene har også lagt vekt på å ivareta Rødbergs historie som kraftkommune gjennom koblinger til den gamle kraftstasjonen, heter det i en pressemelding.

Hvert deltakerland har en egen nasjonal jury, i Norge ledet av arkitekt Gisle Løkken. Juryen mener vinnerforslaget er modig og gjennomtenkt, og at det kan være starten på en ny giv for Rødberg.

LES OGSÅ: Bekymret for fremdriften i gigantprosjektet

Også Kautokeino og Raufoss deltok i den norske delen av konkurransen. I Kautokeino ble det kåret to likeverdige vinnere, et tysk og et norsk arkitektkontor, mens i Raufoss gikk et italiensk arkitektkontor av med seieren. Europan 15 går nå over i en fase der vinnerteamene og kommunene skal samarbeide om gjennomføring av oppdragene.

Aktuell konferanse

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta informasjon om våre konferanser med eiendomsrelaterte temaer.

    Til toppen