Bildetekst:
Sofie Høgestøl

Sofie Høgestøl: Dere kan glemme business as usual

Fire dager etter at forsker og USA-kommentator Sofie Høgestøl hadde investert i ny leilighet, ble Ukraina angrepet av Russland. Hennes umiddelbare, vitenskapelige analyse av situasjonen kan oppsummeres i ett ord: «Shit!»

Sofies verden

Et drøyt halvår senere raser krigen fortsatt i Europa, og Taiwan-konflikten har ført USA og Kina på kollisjonskurs. Rivaliseringen mellom stormaktene skaper store politiske og økonomiske ringvirkninger. «Det er naivt å tro at Norge skal greie å navigere seg unna de internasjonale trendene som nå skyller over verdens økonomier», sier Høgestøl som blir å se på scenen under Eiendomsdagene på Norefjell i januar. Hun har blant annet en bachelor innen internasjonale relasjoner og rettsvitenskap, i tillegg til verv innen både politikk og akademia. Sammen med politisk kommentator Eirik Bergesen diskuterer hun også ukens nyheter i podkasten Det store bildet.

«Krig er sjelden godt nytt for økonomien» Sofie Høgestøl

Fire kriser på en gang

Verden over må regjeringer og næringsliv forholde seg til fire pågående kriser; økt inflasjon, økte matpriser, energi- og klimakrisen. «Problemet er at vi kan ikke løse en av krisene uten å se på de andre samtidig. Alle disse utfordringene gjør at både næringsliv og vanlige folks økonomi kommer til å lide. Og når folk blir fattigere, får det også politiske utslag som økt populisme og ekstremisme», sier Høgestøl, som nettopp er tilbake fra et besøk i Italia der de har valgt seg en ny statsminister fra ytterste høyre fløy.

Tettere forhold til Europa

Internasjonal handel og år med globalisering har ført til en stabil og relativt fredelig verden. «Land som handler med hverandre, kriger vanligvis ikke mot hverandre», sier

Høgestøl som mener at Putin og Russland nå har vist at de er villige til å bryte den eksisterende verdensordenen. «Dette fører ikke bare til usikkerhet i markedet og økte råvarepriser, men også store forskyvninger i verdikjedene. Jeg tror vi kommer til å se en fremvekst av mer regionale markeder, og flere sanksjoner mot varer og tjenester som kommer utenfra».

«Jeg hadde ikke trodd for noen år siden at så mange eksperter skulle snakke om behovet for selvforsyning» Sofie Høgestøl

Hva med Norge?

«Norge er en liten og integrert økonomi. Vi greier ikke å skjerme oss fra de internasjonale trendene som rammer økonomien nå. En av konsekvensene blir at norsk næringsliv må følge nøyere med på internasjonal økonomi enn noen gang tidligere», oppsummerer Høgestøl. Hvordan de internasjonale konfliktene vil berøre Norge og norsk eiendomsbransje vet vi enda mer om når Eiendomsdagene arrangeres på Norefjell i januar. Sofie Høgestøl er blant de første vi møter der med foredraget Internasjonale kriser vil også ramme Norge. I mellomtiden får hun trøste seg med at hun i det minste kjøpte en energieffektiv leilighet.

Aktuell konferanse

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta informasjon om våre konferanser med eiendomsrelaterte temaer.

    Til toppen