Knutepunktkonferansen 2025
Bane NOR Eiendom inviterer til Knutepunktkonferansen. Konferansen vil by på innlegg og debatter. Vi ønsker å tilrettelegge for dialog på tvers av private selskaper og offentlig sektor om hva som skaper best mulig by –og samfunnsutvikling.
Vi kan love spennende diskusjoner knyttet til følgende problemstillinger:
• Hvordan skaper vi gode og trygge sentrum?
• Hvilken rolle har kollektivtransport i by- og stedsutvikling?
• Hva skal til for at ungdommer har aktiviteter der de hører til?
• Hvordan fungerer byrommet? Hvor mye ansvar skal hver aktør ta?
• Hvordan skal vi få til gode utadrettede fasader?
• Hvilke tilbud og fasiliteter må være til stede for å skape et vellykket byrom?
• Hva må til for å gjøre et prosjekt vellykket? Hva må prosjektet gi tilbake til byen?
• Hvordan må man jobbe med sikkerhet i 2025 på Oslo S og andre knutepunkt?
Program
-
09:30 – 10:00
Kaffe og registrering på Clarion Hotel Oslo
-
10:00 – 10:10
-
10:10 – 11:30
The 15-Minute City
The 15-Minute City: A Solution for Saving Our Time and Our Planet
Carlos Moreno, Gunnar Berglund
Professor Carlos Moreno er byplanlegger, professor og forsker ved IAE Paris Sorbonne University. Han er best kjent for konseptet 15-minuttersbyen, som fremmer bærekraft og et godt byliv. Konseptet har fått internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse, og flere og flere jobber etter konseptet når de transformerer byer og jobber med byplanlegging. Professor Moreno bidrar aktivt til den globale by- og stedsutviklingen, og har stort fokus på å skape levelige byer som prioriterer innbyggernes ve og vel. På konferansen vil Professor Moreno presentere sin forskning og svare på hvorfor og hvordan 15-minuttersbyen fungerer som konsept og påvirker oss som mennesker, men også planeten vi lever på.
Bolken avsluttes med Q&A.
Carlos Moreno 15-minuttersbyen i praksis
Asplan Viak har brukt 15-minuttersbyen sammen med Transportøkonomisk institutt for å kartlegge hva som er tilgjengelig i gangavstand. Gunnar Berglund forteller hvordan kartleggingen kan brukes videre som analyseverktøy for fremtidig utvikling. -
11:30 – 12:00
Pause og mingling
I pausen serverer Spiring enkel snacks. Det blir også mulighet for boksignering med Professor Carlos Moreno og tid til mingling.
-
12:00 – 13:00
Fra stasjon til destinasjon
Den urbane jungelen
Line Oma, Kristin Haug Lund, Knut Øivind Ruud Johansen, Christina T Rooth
Line Oma er generalsekretær i Norske landskapsarkitekters forening (NLA) og mener at grønn infrastruktur er like viktig som annen infrastruktur. Areal spiser natur til frokost, natur er ofte det siste i mange prioriteringer, og det grønne har en tendens til å bli overfladisk pynt på et saldert budsjett. Resultatet blir byer av betong, stål og asfalt, mens folk vil ha trær, blomsterenger og åpne bekker. Jo tettere vi skal bo, dess viktigere blir våre felles uteområder. Å prioritere skikkelig natur inn i byene vil bli et suksesskriterium for framtidas dom.
Livet på Oslo S
Store togstasjoner er ikke alltid trivelige steder. Oslo S har sine problemer, men er et sted med enormt mange besøkende og folk bruker mer tid der nå enn før. Knut Øivind Ruud Johansen har vært leder for stasjoner i Bane NOR i flere år og sier ofte at «Oslo S er et sted for alle, men ikke for alt.» På konferansen skal han fortelle hvordan de har lykkes med å gjøre Oslo S et triveligere sted.
Politiet og arkitektur
Politiet i Oslo har de siste par årene uttalt seg i høringsrunder og sendt brev til bystyreleder for å stanse bygging. Christina Rooth fra Oslo Politikammer forteller hvorfor politiet skal ha en stemme i knutepunktutvikling og hvordan vi kan bygge i byer og på Oslo S for å ikke øke kriminaliteten.
Nye Oslo S
Bane NOR Eiendom vil bygge om nye Oslo S og mener at om det skal bygges høyhus noe sted, så bør det være på Norges viktigste knutepunkt. Prosjektdirektør Kristin Haug Lund mener at nye Oslo S skal være et godt sted å være, enten du er på togreisende, til- og fra jobb, eller tar en kaffekopp med en venn – og ønsker å gå fra stasjon til destinasjon. Nye Oslo S skal være en attraktiv og bærekraftig stasjon og storstue for hele Oslo, sier hun, like etter at Plan- og bygningsetaten har sendt søknaden i retur fordi de ikke vil ha høyhus på Oslo S. -
13:00 – 14:00
Lunsj
-
14:00 – 15:30
Hva må til for å knytte steder sammen og skape liv?
Sentrumsutvikling i Lørenskog
Torgeir Silseth, Gøril Bergh, Else Pran, Arna Guðbrandsdóttir
Lørenskog kommune har i løpet av de siste årene bygget mange boliger for å imøtekomme behovet for Stor-Oslo. Hvordan skal byen tåle veksten? Hvordan jobber de for å utvikle et levende sentrum og en bygate som yrer av liv?
Direktør for strategi og samfunnsutvikling, Else Pran, og byutviklingssjef i Lørenskog kommune, Arna Guðbrandsdóttir, forteller om utfordringer de har møtt og hvordan de videre skal utvikle Lørenskog til å bli et godt sted å bo og leve.
Veien fra et lukket industriområde til en levende og helsefremmende bydel
Den nye helsebydelen i Drammen tar form. På Brakerøya utvikles et dynamisk helseøkosystem, der et splitter nytt sykehus og Drammen Helsepark blir sentrale drivere for innovasjon, samarbeid og vekst. Det nye sykehuset åpner høsten 2025, og kort tid etter, våren 2026, står de to første av totalt syv bygg i Drammen Helsepark klare. Med en unik beliggenhet mellom sykehuset og Brakerøya stasjon – midt på Norges travleste jernbanestrekning – blir dette et kraftsenter der helse, næringsliv og forskning møtes for å skape nye løsninger. Drammen Helsepark blir mer enn en samling bygg – det blir en arena for fremtidens helseutvikling, der offentlige, private og frivillige aktører samles for å akselerere innovasjon. Hvordan fylles disse byggene med innhold som virkelig gjør en forskjell? Administrerende direktør Gøril Bergh deler hvordan de tenker nytt og strategisk, og hvordan samspillet mellom helseinnovasjon og eiendomsutvikling legger grunnlaget for en ny og levende bydel.
Trafikk skaper trafikk
Som det raskest voksende hotellselskapet i Norden, har Strawberry stor erfaring med hvordan hotell, kommunikasjon, kultur og opplevelser gjensidig påvirker hverandre. Samtidig gjør økte byggekostnader og kapitalkostnader at det er færre prosjekter og utviklingsplaner i Norge nå enn på mange tiår. Hva skal til for å realisere idéer og visjoner fremover? -
15:30