Eiendomsutviklingsdagene 2024
Eiendomsutviklingsdagene er en unik konferanse som fokuserer på praktiske eksempler og ulike perspektiver, og gir deg en utmerket mulighet til å utforske hvordan du kan skape moderne og attraktive eiendomsprosjekter som tilfører verdi til byen og gir gode investeringsmuligheter.
Vi presenterer en rekke konkrete eksempler på prosjekter der nyskapning og tverrfaglig samarbeid har dannet grunnlaget for suksess. Du vil få innsikt i regelverk, offentlige krav, muligheter og potensielle fallgruver gjennom hele prosessen, fra tidlig planlegging til gjennomføring. I tillegg får du rikelig med inspirasjon og kunnskap om de nyeste trendene, konseptene og mulighetene innen redesign og transformasjon.
Bli med oss den den 29.–30. august og opplev høyt tempo, dybdeanalyser av prosjekter og en helthetlig tilnærming til eiendomsutvikling. Velkommen til Eiendomsutviklingsdagene 2024!
Eiendomsutviklingsdagene 2024 avholdes for 15 år på rad
Program
-
10:30 – 11:30
Registrering i resepsjon
-
11:30 – 12:30
Lunsj
-
12:30 – 12:40
-
12:40 – 13:20
Hva kan eiendomsutviklere forvente av kommunen i en reguleringsprosess?
Følger administrasjonen alltid opp sine egne anbefalinger, og følger politikerne med i timen? Hva skiller den gode reguleringsprosessen fra den prosessen du helst ikke vil gjenta? Plan- og bygningsloven gir det offentlige kontroll med bruk og vern av arealer. Kommunen er gitt en stor grad av frihet når en reguleringsplan skal vedtas, men må følge visse prosessregler. Det er derfor en rekke forhold som kan få avgjørende betydning for resultatet av en reguleringsprosess. Vi skal se nærmere på hva du som eiendomsutvikler kan forvente av kommunen. Deretter vil to eiendomsutviklere dele sin kunnskap og praktiske erfaring gjennom konkrete eksempler, hvor både politikk, juss og nye løsningsforslag har bidratt til suksess, men også tilfeller der det har gått galt.
Gunn Cecilie Ringdal, Halvor Snarvold, Johnny Brevik
Samtale -
13:20 – 13:45
Om kommunens bygg i forfall - hva er redningsplanen?
Oslo kommune eier mange flotte eiendommer, men flere av disse står tomme og risikerer forfall. «Vi skal selge bygg kommunen ikke trenger», sier byråd for byutvikling James Stove Lorentzen. Fra ord til handling: Tryvannstårnet er et av de første byggene som nå er lagt ut for salg.
Ajas Mellbye
Selv om eiendommene har svært attraktive beliggenheter, gjør deres vernestatus og dårlig tilstand det krevende og dyrt for potensielle kjøpere å overta dem. Hvordan kan vi forhindre forfall, og hva vil det koste å bevare disse byggene? Vi ser på hvordan potensialet kan utnyttes best mulig, hvilke hindringer som kan oppstå, og mulige løsninger. -
13:45 – 14:10
Campus Ullevål - et av Oslos største byggeprosjekter på vei
Til tross for høye renter og lav byggeaktivitet, er Oslo Science Citys første kommersielle prosjekt, Campus Ullevål, i full gang. Bygget skal stå ferdig i 2026, og blir et kompetansesenter for innovasjon innen klima, energi og miljø. Prosjektet vil romme kontorlokaler for 1500 arbeidsplasser, laboratorier og et åpent bygulv tilrettelagt for publikum, studenter og leietakere i bygget. Vi tar et nærmere blikk på hele prosessen, fra konseptutviklingen og reguleringsarbeid, til kostnadsutfordringer, ferdigstillelse og planlegging for utleie.
Mona Aarebrot -
14:10 – 14:50
Pause og mingling
-
14:50 – 15:05
Dronningens Gate 13 i Kvadraturen - utfordringer og gleder!
En ærverdig bygård fra 1880 i Oslo sentrum står foran en spennende rehabilitering. Påbygget på taket og et nytt infill-bygg i bakgården vil gi plass til moderne leiligheter med takterrasse. På gateplan utvikles en grønn oase i den indre bakgården, med hyggelige spisesteder og næringslokaler. Dronningens Gate 13 skal bli et inspirerende pilotprosjekt som tilfører boliger til Kvadraturen og øker bylivet, samtidig som bygningens verneverdier ivaretas. Vi ser nærmere på denne reisen, samarbeidet mellom de involverte, hva som har gått raskt, og hvilke hindringer som har oppstått.
Cecilie Martinsen -
15:05 – 15:35
Planregulert, godkjent, klart! Eller?
Oslo kommune og politikere har ambisiøse planer om å skape økt byliv i Kvadraturen ved å utvikle flere boliger, kontorlokaler og et aktivt bygulv. Vitaliseringsprogrammet vil fremme prosjekter med høy kvalitet og miljøprofil, samtidig som verdiverdige bygninger bevares. Programmet krever engasjement og samarbeid mellom offentlige og private aktører. Men vi spør: Er oppskriften så lett og gjennomførbart? Hva er avgjørende for å nå målene og få prosjektene raskt godkjent?
Ellen Hole, Cecilie Martinsen, Reiulf Ramstad, Mansoor Hussain
Samtale - ledes av Mansoor Hussain. -
15:35 – 16:00
Nøstebukten Brygge i Bergen - Et ambisiøst ombruksprosjekt!
Det tidligere TV2-bygget i Bergen skal transformeres til et nytt urbant område med moderne leiligheter, torg og barnehage. Prosjektet Nøstebukten Brygge, som eies av OBOS har som mål å være et forbildeprosjekt med en ambisiøs målsetning om 70 prosent ombruk. Vi forklarer hvordan dette målet skal oppnås.
Jorunn Nerheim -
16:00 – 16:30
Pause og mingling
-
16:30 – 16:50
Sosiale seniorleiligheter på Saltbrygga i Larvik
Hvordan ønsker vi å bo som godt voksne mennesker? Saltbrygga i Larvik representerer et unikt og nyskapende boligkonsept. Her har Alfa Eiendom utviklet en rekke forskjellige boligtyper, retter mot mennesker i ulike livsfaser med varierende behov. Blant disse er Otium, som tilbyr seniorleiligheter til leie.
Arne Hjeltnes
Vi skal høre mer om konseptet bak Saltbrygga, samarbeidet med det offentlige, og interessen og behovet fra boligkjøpere. -
16:50 – 17:20
Fra stygge bygg til moderne ikoner
I en verden der planetens grenser presses, blir transformasjon stadig viktigere. Vi må utnytte potensialet i bygningsmassen fra 1950-tallet og fremover, ofte oppfattet som stygg av folk flest, og revurdere vårt syn på bevaring. Hvordan kan vi inkludere det vi tradisjonelt ikke anser som vakkert og bevaringsverdig? Et eksempler er Quay Quarter Tower i Sydney, en prisbelønt transformasjon av et høyhus fra 1976, som setter nye standarder for bærekraft og innovasjon i arkitektur. Vi presenterer et utvidet syn på bevaring med konkrete eksempler.
Audun Opdal -
17:20
Avslutning Dag 1
Grette og Fritzøe Eiendom inviterer til en vandring i historiske Hammerdalen. Bli med inn i den gamle Saggården og massivtreprosjektet Saga, Norges første kontorbygg sertifisert som excellent i BREEAM-NOR v6.0. Underveis vil Grette servere forfriskninger fra Holtens – en lokal produsent av øl og musserende vin laget med norske råvarer etter produksjonsmetoden i Champagne.
Oppmøte utenfor hovedinngangen på Farris Bad kl. 17.30. Turen tar ca. 60 min. Ingen påmelding nødvendig.
«Ønsker du de beste lokale turtipsene? Snakk med oss i Grette eller Fritzøe Eiendom.» -
19:30 – 20:00
Aperitiff
-
20:00 – 23:00
Middag
-
09:30 – 09:40
-
09:40 – 10:10
Grønland og Vaterland under press - Sweco og Entra tar ansvar!
Urtekvartalet på Grønland står overfor en omfattende transformasjon ledet av Eiendomspar. Planen er å forvandle tre gamle bygninger til moderne eiendommer, med sikte på å skape rundt 2 000 nye kontorarbeidsplasser og 2 000 studieplasser. Sweco har valgt nybygget «Veksthuset» i Urtegata som sitt nye hovedkontor, med innflytting planlagt til september i år. Bygget vil bli et moderne ikon innen bærekraft, innovasjon og teknologi.
Vivi-Ann Conradi, Christian Winsnes Rustand
Lilletorget ligger midt i Oslo sentrum ved Vaterlandsparken, et steinkast unna Oslo Sentralstasjon. Dagens bygning planlegges å utvikles til et flerfunksjonelt bygg som tilrettelegger for mer enn 2000 arbeidsplasser. De nederste etasjene, med ca. 6000 kvadratmeter med utadrettet tilbud, vil være tilgjengelig for alle som bor og bruker byen. Lilletorget skal være et forbildeprosjekt på bærekraft.
Begge prosjektene er krevende og kompliserte, da de må oppfylle en rekke offentlige, miljømessige og sosialbærekraftige krav. I tillegg har de som mål å revitalisere områder som i mange år har vært sterkt preget av forfall, barrierer og kriminalitet. Aktørene bak disse prosjektene ønsker å bidra til en mer inkluderende og levende bydel, og skape trygge forhold for byens innbyggere.
Vi ser på tilnærmingen og planleggingen som kreves for revitalisering av disse nærområdene. Hvor krevende er denne målsetningen, og hvilke samspill er nødvendig med det offentlige? For bedriften, hvor enkelt er det å engasjere medarbeidere og tiltrekke nye talenter til kontorbygg i utfordrende bydeler? -
10:10 – 10:40
Bydeler i krise: Nå trengs tiltak!
Offentlige og private aktører deler målet om å skape en trygg og mangfoldig by, noe som kan være krevende i pressede byområder. Eiendomsutvikling må derfor balansere faktorer som høyde, utforming, miljø og areal, samtidig som den adresserer inkludering, utenforskap, oppvekst, mangfold og kriminalitetsforebygging. Utviklingsprosjekter møter ofte hindringer som forsinker og øker kostnadene. Hvorfor oppstår det uenighet mellom offentlige og private interesser, hvilke tiltak er nødvendige, og hva kan gjøres for å fremskynde løsningen?
Christian Winsnes Rustand, Mai Vo, Marthe Scharning Lund, Susanne Joys
Samtale - ledes av Susanne Joys -
10:40 – 11:05
Fuck Anders Ohm og Stavanger kommune. En suksesshistorie om byutvikling fra Stavanger
Pedersgata var en gang Stavangers travleste handlegate, men kjøpesentre utenfor byen førte til forfall på 90-tallet. Nå er gaten revitalisert med oppgraderte bygninger og spennende nye lokaler. Hør historien om hvordan Stavangers tidligere problemområde har blitt byens topp destinasjon. Hvordan har samarbeid med offentlige myndigheter vært, og hvordan har de lyktes med stedsidentitet og stedstilhørighet?
Anders Ohm -
11:05 – 11:35
Pause og mingling
-
11:35 – 12:00
Klar for VM2029 - Narvik søker investorer!
Gratulerer til Narvik som har fått tildelt Alpin-VM 2029! Narvikfjellet, allerede kjent som en spektakulær alpindestinasjon som tiltrekker seg global oppmerksomhet, vil nå løfte hele regionen til nye høyder med sitt imponerende anlegg og sette nye standarder for bærekraftig stedsutvikling. Området skal utvikles med flere nye boliger, hytter, overnattingssteder og spisesteder, noe som vil skape en attraktiv destinasjon. Vi deler erfaringer fra Narvikfjellet som byutviklingsprosjekt. Vi ser nærmere på reguleringsprosessen, planer for fremtiden, og diskuterer hvordan store idrettsarrangementer fungerer som en magnet for tusenvis av mennesker og booster omsetningen i lokalsamfunnet. Dette er en unik mulighet du ikke kan gå glipp av - investeringsmuligheter er svært spennende!
Ragnar Norum -
12:00 – 12:40
Amerikansk Armageddon
Da rasende Trump-tilhengere en januardag i 2021 stormet den amerikanske kongressen for å hindre overføringen av presidentvervet til Joe Biden, satt en hel verden med hakeslepp og trodde ikke sine egne øyne. På tv-nyhetene den kvelden sto anerkjente statsvitere og USA-eksperter og erklærte hvor sjokkert og overrasket de var - akkurat som de var da Trump vant valget i 2016.
Thomas Seltzer
I foredraget «Amerikansk Armageddon» forteller Seltzer om hvorfor han så dette komme, og hvor han ser sitt fedreland USA og det amerikanske prosjektet gå videre herfra. Det er ingen lystig fortelling, men desto viktigere pensum for enhver nordmann som gjerne vil forstå dette merkelige landet i vest vi alle trodde vi kjente så godt. -
12:40
Avslutning Eiendomsutviklingsdagene 2024 med lunsj