Bildetekst:
Silvija Seres.

Den nye normalen er ikke avlyst likevel. Hva betyr det for eiendomsbransjen?

I høst trodde vi alle at koronapandemien var over. I hvert fall her i Norge. Nå som de fleste av oss hadde fått vaksinen, skulle vi begynne å leve etter den nye normalen. Vi skulle definere denne, i hver bedrift, på en måte som passet våre verdier og vår arbeidskultur. Så viste det seg at det var like mange meninger om hva som var den nye normalen som det var ledere og ansatte. Noen gledet seg til å gå tilbake til kontoret og møte kollegaene ved kaffemaskinene igjen, slik det hadde vært før pandemien. Andre gledet seg slett ikke, og tenkte med lengsel på all den innsparte pendletiden og den digitale effektiviteten de måtte gi slipp på, i tillegg til enklere hverdagslogistikk rundt barn og familie.

I høst ønsket ledere at alle skulle komme tilbake på jobb. Arbeidslivsundersøkelser fra pandemien viste at de fleste arbeidsplasser opplevde økt effektivitet med digitale arbeidsformer, men at denne effektiviteten kom på bekostning av tapt kreativitet. Den sosiale siden av jobbene og livene våre led, mens vi jobbet oss gjennom oppgavene i våre i stadig mer effektive Teams- og Zoom-møter.

HMS på hjemmekontor? Fortsatt en uløst gåte.

Høsten rant over med mange gode spørsmål. Skal det være 2 eller 3 dager på hjemmekontor? Skal man rapportere daglig eller ukentlig til en leder man ikke treffer? Interessen for lean, agile, devops og design thinking eksploderte. Hva betyr dette for måten vi bygger nye leiligheter, med innebygde kontorer som kanskje leies av arbeidsgivere? Skal vi bygge nye blokker med en felles arbeidsplass i første etasje? Skal vi planlegge for åpne landskap på jobb, eller skal det være funksjonelle soner som fremmer samarbeid og samspill når man er fysisk samlet? Hvordan skaper vi effektive virtuelle team? Hvordan skiller vi mellom privatliv og arbeidsliv når alt skjer på samme sted, til samme tid? Hvordan kan infrastruktur utvikles slik at arbeidsgivere får tilgang til sårt tiltrengt talent som de ellers måtte hentet fra andre deler av landet?

Det var nye trender overalt, i et år som endret alt. De to tydeligste blant dem var kanskje den nye krigen om digitale talenter, og det nye hybride arbeidslivet. Hva betyr dette for eiendomsbransjen, og hvordan kan de som tilpasser seg mest effektivt skape nye posisjoner og nye forretningsmodeller? For det er som David Bowie sa: fremtiden hører til de som kan høre den komme. Og nå har vi også lært at pandemien ikke slipper tak ennå – altså må vi bygge den nye normalen enda mer bestemt enn før. Blir dere med?

Matematiker og teknologiekspert Silvija Seres møter du på konferansen Eiendomsdagene på Norefjell 28.–29. april. Der vil hun fortelle mer om sine tanker rundt effektivitet og nye forretningsmodeller.

Skrevet av Silvija Seres.

Aktuell konferanse

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta informasjon om våre konferanser med eiendomsrelaterte temaer.

    Til toppen