Ove P. Pettersen Inventas

Bildetekst:
Ove P. Pettersen, Inventas.

Bærekraftig teknologi som sikrer fremtiden

Byggenæringen er i endring. Morgendagens bygg skal matche behovet for bærekraft. Vi må ta i bruk teknologi som ivaretar både miljø og effektivisering, mener daglig leder Ove Pryde Pettersen i Inventas, som på slutten av fjoråret fortalte oss hvordan på Bygg-Tech på Geilo.

Pettersen leder et designbyrå som leverer industridesign. Et veksthus for innovasjon. Inventas er en del av CGI, som er et av verdens største konsulentmiljøer innen teknologiutvikling og design. Å la teknologi møte bærekraft er en del av fremtiden og byggenæringen er en utfordrende arena, ifølge Pettersen.

«Det er på høy tid å ta i bruk teknologi som både effektiviserer og møter morgendagens behov for bærekraft. Først og fremst fordi det faktisk er helt nødvendig!»

Fremtidens byggeplasser
Byggeplassene er ofte uoversiktlige og har stort potensiale for forbedringer. Hvordan automatisere og sikre miljøvennlige løsninger som fungerer for byggeplassen, som ofte er helt annerledes enn de andre byggeplassene der selskapet er i aksjon.

Teknostunt på byens tak
Forskning viser at 70 prosent av arealet i en by er tak. Hva kan vi bruke takarealet til? I Tordenskiolds gate midt i Oslo har Inventas laget Urban Farm Lab, en takhage som kombinerer robotikk og styring av plantenes vekst. Det er en helautomatisk hage, og alle parametere sørger for optimal vekst. Den luker seg selv og vanner seg selv – det eneste den ikke gjør er å høste seg selv. Og gårdeier Christian Ringnes er så fornøyd at han vil kopiere takhagen andre steder, forteller Pettersen.

Bærekraft helt nødvendig
Pettersen mener byggenæringen i sin helhet bør være klar for å ta i bruk teknologi som møter behovet for reell satsing på bærekraft. Når systemer effektiviseres av økonomiske grunner, er det helt nødvendig å huske miljøaspektet. Bruk av byggenes tak kan bli en spennende faktor i miljødebatten. Hvordan binde vann på tak, få takhager til å redusere flomfaren i byer og sørge for at grønne tak forbedrer luftkvaliteten? Vi er i starten på ulike bærekraftige tiltak, der byggenæringen bør bli helt sentral, mener Ove Pryde Pettersen i Inventas.

Aktuell konferanse

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta informasjon om våre konferanser med eiendomsrelaterte temaer.

    Til toppen