Boligdagene 2023
For 10. året samler vi bransjen for å se nærmere på det norske boligmarkedet, og diskutere aktuelle trender og tendenser.
Det er tøffe tider. Renteoppgang, økte strømpriser og sterk prisvekst har ført til at mange boligkjøpere nå sitter på gjerdet, og salget av nye boliger har bremset opp. Men ikke alle. Hva kjennetegner prosjektene som lykkes? Hvordan kan vi benytte mulighetene som byr seg for å skape solide konsepter og få et forsprang på konkurrentene?
Den norske befolkningen er i bevegelse. Hvor flytter de, og hvordan ønsker de å bo? Vi ser på hvor det er gunstig å investere, og hva slags byer og boformer som vinner kampen om fremtidens boligkjøpere. Lønner det seg å bygge helt nytt, eller rehabilitere og transformere? Selge eller leie ut, co-living eller selveier?
Hvis du er nysgjerrig på hva som skjer med det norske boligmarkedet fremover og lurer på hvordan vi sammen kan skape innovative og lønnsomme boligprosjekter, da er du hjertelig velkommen til Boligdagene 2023!
Vi gleder oss til å møte deg og mange andre bransjekollegaer i Moss 8.–9. juni, og til å feire denne viktige konferansens 10. års-jubileum.
Program
-
10:30 – 11:30
Registrering i resepsjon
-
11:30 – 12:30
Lunsj
-
12:30 – 12:40
Velkommen til Boligdagene 2023 – Dag 1
-
12:40 – 13:00
Siste nytt om boligmarkedet - og boligpriser
Det siste året har salget av nyboliger falt kraftig på grunn av høye byggekostnader, strengere lånekrav, økte renter, usikkerhet om økonomisk fremtid, rekordhøy strøm og inflasjon. Vi ser på hvordan denne nedadgående trenden har vært fra by til by, og hva vi kan forvente fremover for brukt- og nyboligmarkedet. Har hyttemarkedet vært preget av større utfordringer?
Henning Lauridsen -
13:00 – 13:30
Hvorfor er norske boliger så dyre?
Hvilke politiske og makroøkonomiske mekanismer påvirker boligutbyggingen og boligprisene i Norge? Og hvordan kan vi løse utfordringene boligmarkedet nå står foran? Svaret får du fra professor og samfunnsøkonom Erling Røed Larsen. Han vil også forklare hvordan Norge er langt inn i en overgang fra industriøkonomi til kunnskapsøkonomi, og hva det betyr for byene og bransjen.
Erling Røed Larsen -
13:30 – 14:00
Trippelsmell for norske boligutviklere
På bare noen få måneder har rentene tredoblet seg, og marginene i igangsatte byggeprosjekter spises opp av renter og prisstigning. Dette har ført til at nye prosjekter ikke lenger kan regnes hjem. Boligkjøperne setter seg på gjerdet, og bankene er også langt mer restriktive med å gi byggelån til utbyggerne og krever høyere egenkapital nedlagt i prosjektene. Denne tredoble utfordringen har skapt en vanskelig situasjon for norske boligutviklere. Hvordan håndterer de dette? Hva er deres strategier for å takle de økende rentene og prisene? Og hva er veien ut av denne krisen?
Jøran Kallmyr, Andre Solstad, Lars Holm
Samtale - ledes av Jøran Kallmyr -
14:00 – 14:30
Pause og mingling
-
14:30 – 15:10
Rekkefølgekrav – Den skjulte boligskatten
Kommuner over hele landet tvinger utbyggere til å bygge kommunal infrastruktur gjennom rekkefølgekrav i kommuneplan eller reguleringsplan. Rekkefølgekravene er nå blitt så vanlig at det må kunne sees på som en skattlegging av bransjen. I tillegg krever flere kommuner at de selv skal sitte igjen med merverdiavgiften som kompenseres fra Staten gjennom justeringsrettavtaler. Merverdiavgift som utbyggerne har betalt. Vi utfordrer Stortings- og regjeringspolitikere på hva de synes om dette.
Jøran Kallmyr, Sverre Molvik, Helge Andre Njåstad, Anne Kristine Linnestad, Siri Gåsemyr Staalesen
Debatt - ledes av Jøran Kallmyr -
15:10 – 15:35
Tøffe tider? ikke brems, gi gass!
I dagens turbulente boligmarked sitter de fleste med foten godt plantet på bremsen, andre selger unna. Hvorfor gir enkelte aktører i stedet full gass? Hvilke utfordringer og muligheter ser de i markedet, og hvilke investeringsstrategier har de tro på? Er det noe i det gamle uttrykket om at det er i krisetider at de gode mulighetene dukker opp? Møt administrerende direktør i Veslefrikk, boligutvikleren som går mot strømmen.
Tom Andre Svenning-Gultvedt -
15:35 – 16:05
Pause og mingling
-
16:05 – 16:30
Fra ubrukelig til nytt
Mange gamle bygg har ubrukte eller dårlig utnyttede arealer som kan transformeres til en bedre utnyttelse, høyere standard og god bokvalitet. Den ferske boligaktøren Sequoia har fått med seg eiendomsutvikleren Pecunia og satser tungt på rehabilitering og smart byutvikling. De ønsker å rehabilitere heller enn å rive, der det er mulig. Men med konvertering følger det en rekke tekniske utfordringer, og det er ofte enklere å rive og bygge nytt, enn å gjenbruke eksisterende bygningsmasse. Likevel mener Sequoia at det er nettopp dette vi bør gjøre mer av i fremtiden. Hvorfor gjør de det? Og hvilke muligheter finnes?
Knut Olav Wik-Klokk -
16:30 – 16:55
En milliardinvestering i Moss
Höegh Eiendom har gjennom flere år satset på byutvikling i Moss, og transformert det gamle industriområdet Verket til en ny bydel med flere tusen boliger, kulturtilbud, restauranter, hotell, butikker, arbeidsplasser, med mer. Hvordan er det å utvikle så store områder utenfor Oslo og Ring 3? Hvilke andre parameter og faktorer spiller inn? Hva med offentlige krav og samspill med lokale myndigheter? Hør om ambisjonene, investeringene og prosessen - velkommen til Destinasjon Moss!
Jan Erik Kristiansen -
16:55 – 17:00
Oppsummering og avslutning Dag 1
-
17:15 – 18:15
Befaring i Verket
-
19:30 – 20:00
Aperitiff med Pareto Bank
-
20:00 – 23:00
Middag
-
09:30 – 09:40
Velkomst til Boligdagene 2023 – Dag 2
-
09:40 – 10:05
Demografiske trender - hvem bygger vi boliger for?
Vi ser nærmere på befolkningsutviklingen i Norge for å få et tydeligere bilde av dem som bor i boligene og byene vi bygger. Hva er de store demografiske trendene i Norge, hvordan har disse endret seg over tid, og hvordan ser det ut framover?
Marianne Tønnessen -
10:05 – 11:05
Vi trenger flere utleieboliger!
Norge trenger flere nye utleieboliger til studenter, eldre og familier. Mangel på utleieboliger har ført til pressede priser, samtidig som en stor del av markedet betjenes av privatpersoner og amatører. Det er dermed et stort marked og potensiale for utleieboliger, co-livingkonsepter og hotell-leiligheter. Samtidig kan og bør utleiemarkedet profesjonaliseres og innoveres – hvordan lykkes med dette? Vi gir ordet til profesjonelle boligaktører som driver med ulike utleiebolig-konsepter.
Anne Lene Söder, Henning Lauridsen, Pierre Puggaard, Ellen Solberg
Foredrag og samtale - ledes av Henning Lauridsen -
11:05 – 11:35
Pause og mingling
-
11:35 – 11:55
Fra prosjektutvikling til produktutvikling
Kan vi lære av andre kundesentriske bransjer, definere leiligheten som et produkt og differensiere mer mot spissede målgrupper? Nye verktøy åpner for tettere samspill mellom utbygger, arkitekt og megler i reguleringsprosesser. Vi viser konkrete eksempler på vellykkede bolig prosjekter.
Lars Eirk Ulseth, Corina Roeder -
11:55 – 12:25
Hvordan skape et levende gateplan som varer?
De fleste er enige om at det gode bylivet og et levende gateplan ser ut som et flott par, men hvordan skape man et forhold som varer lenge etter at «hvetebrødsdagene» er over? Ofte er utbyggerne opptatt av å få på plass leietakere så fort som mulig, mens en vellykket etablering gjerne er avhengig av å tenke mer langsiktig; med stor bredde i kulturtilbud og en god mix av butikker og spisesteder som utfyller hverandre. I tillegg er valg av leietakere og tilføyede tilbud avhengig av omgivelsene – i sentrum av storbyer eller i mindre distrikter. Vi presenterer ulike konsepter og diskuterer hva som kjennetegner de som lykkes med å etablere et levedyktig gateplan.
Sander Grundvig, Caroline Krefting
Foredrag og samtale -
12:25 – 12:50
Hva skal til for å tiltrekke boligkjøpere?
Å skape den perfekte matchen mellom boligkjøpere og boligprosjekter er avgjørende for å oppnå suksessfulle boligsalg. Men hva ønsker moderne boligkjøpere, og hva bør boligutviklere ta hensyn til for å skape drømmeboliger? Vi vil diskutere relevante trender i dagens marked og hva som kan forventes i fremtiden. Videre vil vi utforske hvordan man kan vinne boligkjøperes tillit gjennom individuell tilpasning og oppfølging, samt se på digitalisering av markedet og andre verktøy som kan forbedre kundereisen.
Martine Røisland -
12:50 – 12:55
Oppsummering og avslutning med lunsj