Under lupen
Balanse mellom kulturarv og moderne utvikling – hvordan lykkes vi?
Estate Media inviterer til en spennende konferanse hvor vi setter Byantikvaren under lupen og utforsker deres rolle og handlingsrom.
Historiske bygg skal bevare sin identitet, men samtidig møte nye krav til funksjon og kvalitet. Samspillet mellom byantikvaren, eiendomsutviklere og arkitekter er avgjørende for å balansere vern med ny utvikling. Hvordan kan private aktører bidra, og hva er nøkkelfaktorer for å sikre effektive og vellykkede rehabiliteringsprosesser? Hva kan vi lære av komplekse prosjekter?
«Under lupen» samler eksperter fra offentlige og privat sektor til en dag fylt med innsikt i regelverket og verneprosesser. Gjennom spennende innlegg og konkrete eksempler ser vi på hvordan godt samarbeid kan løse komplekse utordringer og gi nytt liv til historiske bygg.
Bli med oss onsdag 5. mars – en dag med høyt tempo, prosjekter belyst fra ulike perspektiver og fokus på praktiske løsninger!
Program
-
08:30 – 09:00
Registrering og morgenkaffen
-
09:00 – 09:10
Velkommen til Under Lupen
-
09:10 – 09:20
Kunstnernes Hus rehabiliteres for sitt 100-årsjubileet!
Kunstnernes Hus, tegnet av Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas på 1930-tallet, er et ikonisk bygg innen nordisk modernisme. Bygget er i dag preget av slitasje og et stort vedlikeholdsetterslep, og står foran en omfattende rehabilitering. Bygget må bevares, samtidig som det må fungere for nåtiden og fremtiden. En av kjerneutfordringene er de trappene som definerer bygget, men som ikke samsvarer med vår tids krav for tilgjengelighet. Direktøren ved Kunstnernes Hus forteller om hvordan institusjonen ønsker å være et forgangseksempel på hvordan kunst ikke alltid trenger store nybygg, og at oppdaterte ikoniske bygninger også kan være ideelle for kunsten og vår tid.
Sarah Lookofsky -
09:20 – 09:40
Hvordan komme godt i gang?
Atelier Oslo står bak rehabiliteringen av Kunstnernes Hus, og gir oss et innblikk i prosessen, utfordringene og fremtidsplanene. Hvordan kommer man godt i gang med komplekse rehabiliteringsprosjekter? Hvordan planlegger de å balansere husets historiske arv med fremtidige behov, og hvilke erfaringer kan inspirere andre?
Jonas Norsted -
09:40 – 10:00
Vernemyndigheter og utvikling – hvem gjør hva?
Vi ser nærmere på Byantikvars og Riksantikvars rolle og ansvarsområde. Hva er forskjellen på nasjonalt, regionalt og lokalt ansvar, og hvordan samarbeider vernemyndighetene? Vi vil gi en oversikt over de overordnete retningslinjene og strategiene som styrer dette arbeidet, samt forklarer hvordan vern gjennomføres i praksis. Vi vil belyse ulike prosesser, særlig i samarbeid med private eiendomsutviklere, og vise hvordan kulturmiljøer kan brukes som en ressurs i samfunnsutviklingen.
Hanna Kosonen Geiran -
10:00 – 10:20
Vernekategorier og risiko
Hva er forskjellen mellom gul liste, bevaringsregulerte bygg og fredede bygninger? Hva betyr det for utbyggere, eiere og prosjektenes fremgang? Og ikke minst – hva er risikoen med dårlig kartlegging i tidlig fase?
Ellen Hole -
10:20 – 10:50
Pause og mingling
-
10:50 – 11:05
Fra byråkrati til økt effektivitet
Før et prosjekt kan detaljplanlegges, må utviklere og arkitekter avklare viktige hensyn med byantikvaren. Tidlig dialog er nøkkelen til en smidig prosess. Men hvordan fungerer dette samarbeidet i praksis, og hva har endret seg de siste årene? Vi dykker ned i byantikvarens arbeidsprosess sett fra oppdragsgiverens ståsted og deler innsikt om hva som kreves fra begge parter.
Susanne Joys -
11:05 – 12:30
Casestudier - suksess, utfordringer og praktiske råd
Vi presenterer tre spennende eksempler på transformasjonsprosesser som belyser ulike utgangspunkt, lovverk, prosesser og resultater. Byantikvaren vil først dele sine innsikter og perspektiver gjennom en innledning. Deretter blir hvert prosjekt presentert, og etter hver presentasjon blir det en samtale med byantikvaren, der erfaringer utveksles, og spørsmål besvares. Vi går i dybden på utfordringene og løsningene knyttet til tilbakestilling, bevaring og tilpasning til moderne bruk og behov.
Reiulf Ramstad, Helga Feiring, Brit Kyrkjebø, Håvar Slotnæs Espelid, Anders Brustad Nilsen
- Byantikvarens innsikt og råd: Erfaringer fra suksessfulle prosjekter og praktiske tips om hvordan verneverdige eiendommer kan kombineres med moderne utvikling.
- Casestudie #1: LILLE URANIENBORG
Bak Slottet i Oslo, i Parkveien 27–31 og Uranienborgveien 5, skal åtte verneverdige bygg bli til unike boliger og næringslokaler. Prosjektet kombinerer bevaring og modernisering - en suksesshistorie!
- Casestudie #2: KRISTIAN AUGUSTS GATE 11
En historisk bakgårdsbygning i Tullinkvartalet har blitt ombygd fra et 1800-talls snekkerverksted til en attraktiv møteplass med baren Becco. Vi deler erfaringer fra prosessen, samarbeidet og løsningene.
- Casestudie #3: CARLS
På Carl Berners Plass har et gammelt teglsteinsbygg, Verkstedhallen, blitt forvandlet til en levende kulturarena for både nabolaget og resten av byen. Utviklerne deler erfaringer fra prosessen, med vekt på samarbeid, lovverk og realisering av visjonene. -
12:30 – 13:20
Lunsj
-
13:20 – 14:20
Casestudier - fra konflikt til løsning
Hvordan kan offentlige og private aktører løse komplekse og utfordrende prosjekter? Vi deler erfaringer fra to krevende og konfliktfylte prosjekter, hvor alle involverte parter til slutt kom til enighet. Etter hver prosjektpresentasjon vil det være en samtale med byantikvaren, der erfaringer utveksles og vi ser nærmere på hvordan utfordringene ble løst.
Ellen Hole, Mona Aarebrot, Charlotte Helleland
Casestudie #1: PRESSENS HUS
Skippergata 22 og 26, to gamle 1800-talls bygårder, har gjennomgått omfattende rehabilitering. I 2021 åpnet et nytt, flott bygg som et viktig bidrag til Kvadraturen. Veien dit var utfordrende - fra innsigelser mot det opprinnelige boligprosjektet til endringer underveis. Vi ser på prosessen, hvordan planene ble snudd og utfordringene løst.
Casestudie #2: GUNERIUS
Guneriuskvartalet, en samling bygårder i ulike arkitektoniske stiler, står foran en stor transformasjon. Området skal bli et pulserende tilskudd i denne delen av sentrum, samtidig som historiske verdier bevares. Underveis i planprosessen har det vært utfordringer som innsigelser fra Riksantikvaren og Veivesenet og motsetningsfylte meninger og prioriteringer i Oslo kommune. Hvordan navigerer vi i disse utfordringene? -
14:20 – 15:00
Eksklusiv omvisning i Knusternes Hus
Vi inviterer deg til å bli med på en inspirerende omvisning, hvor vi vil forklare hvordan dette ikoniske bygget skal bli transformert og tilpasset til moderne bruk som et førsteklasse kulturbygg. Du vil også få et innblikk i hvordan transformasjonen skal klare å bevare byggets historie og særpreg.
-
15:00
Oppsummering og avslutning - takk for i dag!